26.10.06

Muzikale genetica

Het leuke van internet is dat je al onderzoekend en nieuwsgierig zijnd bij sites, mensen, plekken of muziek komt. Een digitale ontdekkingsreis als het ware. Veel mensen schijnen bijvoorbeeld op het knopje next blog te klikken om zo maar eens bij iets anders terecht te komen. Zo krijgen kleinere muziekgroepen, schrijvers en bizarre filmpjes een relatief groot publiek.
Pandora is een webradio met bijzondere eigenschappen. Je kiest een favoriete artiest. Op basis van de muzikale genetische code van deze artiest krijg je vervolgens nummers te horen, niet alleen van hem maar ook van “soortgenoten”. Het is als het ware een gefilterde ontdekkingsreis op basis van de muzikale eigenschappen die jouw artiest heeft.
Die eigenschappen zijn toegekend op grond van 400 mogelijke attributen. Deze zijn tot stand gekomen in het Musical Genome Project. De taxonomie van dit Genome project is een stuk verfijnder dan bijvoorbeeld een indeling in Genres omdat meer eigenschappen van de muziek worden vastgelegd en zo een veel fijnmaziger catagorisering tot stand kan komen.
Het toekennen van eigenschappen aan de nummers is tot stand gekomen door een combinatie van enerzijds de inbreng van muziekdeskundigen en anderzijds het luisterend publiek dat kon bijdragen, en nog steeds kan bijdragen, aan het classificeren en toetsen van de eigenschappen.
Het is een methode om je ontdekkingsreis wat gerichter te laten verlopen, maar toch wel op verrassingen te stuiten. Mooi bedacht en simpel uitgewerkt. Het inspireert om op zoek te gaan naar juridische genetica waarmee onze uitspraken op Rechtspraak.nl beter kunnen worden ontsloten.

(Voor Pandora moet je je na enkele nummers registreren met een US-Zipcode en wellicht is een mailwebadres het beste. Want formeel mogen alleen Amerikanen luisteren)
(Natuurlijk zit er een commercieel kantje aan. Je kunt nadat je nummers beluisterd hebt gemakkelijk doorklikken naar ITunes of Amazon op nummers of de Cd te kopen).

1 opmerking:

Anoniem zei

Wow Jan, wat een app-je en wat een idee! Dit is er duidelijk weer eentje voor in het rijtje dit-had-ik-zelf-graag-verzonnen-en-uitgevoerd. Thanks for sharing.