15.1.06
Schlauer wie Fuchs
Het laatste kunstmuseumbezoek met mijn kroost, in Saint Paul, was desastreus. En sinds die tijd zin ik op nieuwe wegen om ze toch, zij het maar enigszins, te interesseren voor de beeldende kunsten. Ik bevind me in het eminente gezelschap van Rudi Fuchs, die ook meent dat hij jongeren kan winnen voor de schilderkunst, door een half uur bij het Joodse Bruidje te gaan staan ouwehoeren. Zelf ben ik redelijk goed in powerpointjes (zie Afleggerij) en heb deze week de eerste diaserieproef met mijn kinderen gedaan. Volgens de renaissancewetten die ik van Fuchs heb geleerd moet de kunst beleren, ontroeren en behagen. Derhalve deze wetten ook in mijn eerste minicursus kunstkijken toegepast. Ik heb het bijvoorbeeld aantrekkelijk gemaakt: hoe langer ze aan de buis en de beeltenissen gekleefd bleven des te later ze konden gaan slapen. Prachtige afbeeldingen van het Mauritshuis geroofd (van de site van het Geheugen van Nederland, sowieso een aanrader) en deze in willekeurige volgorde met hen doorgenomen. Dieren, paardrijlesschool, kermis, schaatsen, portretten, en prostituees. Alles passeerde de revue. Hun favoriet was de getoonde afbeelding van het aardse paradijs (door Rubens en Breughel de Oude samen geschilderd). Mijn eigen basiskennis fris ik op deze manier ook weer aardig op en sites als de Kunstkijker zijn me daarbij zeer behulpzaam. Ik ben nu een impressionistisch verzamelinkje aan het aanleggen voor de tweede les.
Is het elitair, snobistisch, overdreven? Zelf heb ik heel weinig kunst in mijn overigens fantastische opvoeding gehad. Zonder mijn gemis nu op mijn kinderen te willen projecteren probeer ik op dit punt mijn ouders te verbeteren. Dat is al bijna gelukt. Ben heel benieuwd of dit beschavingsoffensief straks wat uithaalt voor de aandacht in zo'n stom museum. (Wordt vervolgd)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Sjaak denkt dat de interesse toch in de kinderen zelf moet zitten. Desondanks kan enige stimulans geen kwaad. Als je niet weet wat je niet leuk kunt gaan vinden dan weet je zeker dat je niks leuk vindt. Zelf heb ik goede ervaringen met Escher om de brug naar Kunst & Cultuur te maken. Die maakt dermate aansprekend werk dat zelfs de kleinste van 5 ziet hoe knap het is onmogelijk mogelijk te maken. Incentives als langer op mogen blijven lijken me op den duur verslavend te werken: hoe langer je ze toepast hoe hoger de dosis.
Een reactie posten