2.1.07

Praatplaatje


(wil je de foto groter dan moet je er op klikken) Deze foto was Hetty en mij vorig jaar al opgevallen. Gelukkig een herdruk in het foto-jaaroverzicht 2006 van de Volkskrant (veel plaatje, weinig praatje). De foto is gemaakt na een bombardement door Israel van delen van Beiroet waarin Hezbollah zich had verschanst. De korte oorlog in de zomer van 2006 is hevig en vele wijken van Beiroet
liggen in puin. Een mondain gezelschap, want Beiroet heeft zich de afgelopen 10 jaar tot een fancy stad ontwikkeld, komt in een cabriolet de schade opnemen van het laatste bombardement.
De foto is om meerdere redenen fascinerend. Het rijke gezelschap, met een cameraatje in de weer, laat zich kenschetsen als een stel ramptoeristen. De tegenstelling tussen rijk en mooi enerzijds, en arm en vernield anderzijds is scherp aanwezig. Zo’n man met vier mooie meiden in zijn wagen is bovendien enigszins jaloersmakend en dat contrasteert opnieuw krachtig met het bizarre decor. De foto lijkt geensceneerd, de cabriolet is in de opname voor een reclamefilmpje de verkeerde set op gereden.
Tenslotte zien we eigenlijk ons zelf in de foto: wij zijn het decadente gezelschap in de auto, de kijkers die rijk en veilig de schade van enige afstand monsteren. De TV-camera is onze cabriolet. De lichte verontwaardiging wordt gevoed door schaamte.

De foto is van Spencer Platt, Getty Images. Voor een kleine serie van zijn hand over de oorlog die Beiroet trof verwijs ik naar de Atlanta Photojournalism Contest.

Geen opmerkingen: