7.2.06

Dubbelblind


Vrouwe Justitia wordt altijd met een blinddoek afgebeeld. Opdat zij oordeelt zonder aanzien des persoons. Het beeld van iemand kan het zuivere oordeel vertroebelen.
Marc C. hield gisteren een korte presentatie over de vernieuwing van het "recruitment"-onderdeel op Rechtspraak.nl. Hij was zichtbaar blij dat de personeelshoek inziet dat internet een belangrijk medium is om medewerkers te werven: rechters, griffiers, medewerkers op de administratie. Hij moest zich zoals gewoonlijk wat door onze communicatie-scepsis heen werken maar deed dat rustig.
Op de proefonderdelen van de recruitmentsite waren foto's te zien van wat door zou moeten gaan voor jonge rechters en medewerkers. En dan blijkt pas hoe gevaarlijk een dergelijke manier van werven kan zijn. Je wilt geen grijze muizen, louter bleekgezichten of zo uit de hockeykleedkamer weggelopen advocatenstagiaires (hoewel..). Maar het beeld is snel sterker dan het woord. Het imago wordt gekleurd door de keuze van de afgebeelden. Het staat gauw op gespannen voet met de afspiegeling van de samenleving die je graag zou willen zien of het beeld voldoet niet aan de wijze grijze heer of dame die je in toga verwacht. Wanneer we rechters willen recruteren moeten ze niet worden aangetrokken of afgestoten door beelden in personeelsadvertenties. Ze moeten voor het vak kunnen kiezen zonder aanzien des persoons.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: