16.2.06

Vormingswerk


Je had wel opleidingen voor kleinkunst maar Harry en ik vonden destijds, pakweg zo'n 25 jaar geleden, dat iemand die een dergelijke opleiding volgde eigenlijk niet op het festival thuishoorde. Alle oorspronkelijkheid, frisheid en eigen aanpak, het persoonlijke zullen we maar zeggen, wordt er in zo'n opleiding vakkundig afgebikt en je wordt letterlijk gevormd tot theatermaniertjesmens. Het ziet er uit, over smaak kun je twisten, maar het gaat gelukkig nergens meer over.
Omgekeerd zijn er de horkerig bewegende figuren die slecht zingend en onduidelijk sprekend een hoop wereld- , en tegenwoordig vooral relatieleed, over je heen storten. Het ziet er niet uit en soms gaat het ergens een beetje over. Maar bij zulke deelnemers heb je ooit nog de kans een ongepolijste diamant te vinden. Een goudklompje dat achter blijft in de festivalzeef. Een combinatie van talent en de te proeven noodzaak om datgene te doen wat wordt gedaan.
Dit jaar niet zo'n talent gezien. Wel iets teveel maniertjes naar de finale, want geschoolden mogen tegenwoordig ook gewoon meedoen. Die finale moet ik missen vanwege Els. De uitslag van de publiekstemming kan ik met 99,7 % zekerheid voorspellen. Mijn aanwezigheid als notaris is daarmee zo goed als overbodig..
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: